GDPR

INFORMACE
PRO PACIENTY O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27.
dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních
údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice
95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů)


Správce osobních údajů

MUDr. Alžběta Beranová,
HELIOS DENT s.r.o.

IČO:02246287

Sídlo firmy: Lažánky
53, Blansko 67801


Správce je poskytovatelem zdravotních služeb v souladu se zákonem č.
372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich
poskytování, ve znění pozdějších předpisů.




  1. Účel/y zpracování
    osobních údajů




Vaše
osobní údaje zpracováváme za účelem




  • poskytování
    zdravotních služeb



  • vykazování
    hrazených zdravotních služeb



  • vyúčtování
    nehrazených zdravotních služeb



  • sdělování
    údajů o zdravotním stavu Vám a dalším oprávněným osobám



  • organizace
    poskytování zdravotních služeb (objednávání pacientů)



  • vedení
    evidence o našich příjmech a výdajích, přijatých platbách a
    o hospodaření, jak vyplývají z předpisů upravujících
    daně a účetnictví






  1. Právní základ
    zpracování osobních údajů




Právním
základem pro zpracování Vašich osobních údajů uvedených
v bodu II. je




  • splnění
    naší zákonné povinnosti (zejména zákon č. 372/2011 Sb., o
    zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon
    č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, zákon č.
    563/1991 Sb., o účetnictví, zákon č. 586/1992 Sb., o daních
    z příjmů, zákon č. 634/1992, o ochraně spotřebitele)



  • splnění
    závazků ze smlouvy o péči o zdraví, na jejímž základě Vám
    poskytujeme zdravotní služby (tato smlouva nemusí být uzavřena
    písemně)






  1. Příjemci osobních
    údajů




Příjemci
Vašich osobních údajů mohou v souladu s ustanoveními právních
předpisů v konkrétních případech kromě Vás být: poskytovatel
zdravotních služeb, orgány veřejné moci a osoby oprávněné
nahlížet do zdravotnické dokumentace podle § 31, § 32, § 33 a §
65 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách
jejich poskytování. Osobní údaje mohou být pro zajištění výše
popsaných účelů zpracovávány vedle správce také zpracovateli,
a to na základě smluv o zpracování osobních údajů uzavřených
v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů.



Vaše
osobní údaje nepředáváme do zahraničí.





  1. Doba zpracování
    osobních údajů




Osobní
údaje obsažené ve zdravotnické dokumentaci jsou zpracovávány po
dobu stanovenou vyhláškou č. 98/2012 Sb., o zdravotnické
dokumentaci. Osobní údaje zpracovávané pro další účely
uvedené v bodu III jsou zpracovávány po dobu stanovenou
zákonem nebo po dobu, po kterou budete naším pacientem, a následně
po dobu jednoho roku poté, co naším pacientem přestanete být.




  1. Práva subjektu údajů




Při
zpracování osobních údajů máte následující práva týkající
se ochrany svých osobních údajů:




  • právo
    požadovat od nás přístup k Vašim
    osobním údajům;



  • právo
    na opravu Vašich osobních údajů, které zpracováváme;



  • právo
    na omezení zpracování. Omezení zpracování znamená, že musíme
    Vaše osobní údaje, u nichž bylo zpracování omezeno, označit a
    po dobu trvání omezení je nesmíme dál zpracovávat s výjimkou
    jejich uložení. Právo na omezení zpracování máte tehdy,
    jestliže





  • popíráte
    přesnost osobních údajů, a to na dobu potřebnou k tomu, abychom
    mohli přesnost osobních údajů ověřit;



  • zpracování
    je protiprávní a Vy odmítáte výmaz osobních údajů a žádáte
    místo toho o omezení jejich použití;



  • jestliže
    již Vaše osobní údaje nepotřebujeme pro účely zpracování,
    ale Vy je požadujete pro určení, výkon nebo obhajobu právních
    nároků;



  • jestliže
    jste vznesl/a námitku proti zpracování uvedenou níže v bodu
    VII., dokud nebude ověřeno, zda naše oprávněné důvody pro
    zpracování převažují nad Vašimi zájmy nebo právy a
    svobodami;





  • právo
    na výmaz osobních údajů. Právo na výmaz osobních údajů se
    vztahuje jen na osobní údaje, které zpracováváme k jiným
    účelům, než je poskytování zdravotních služeb. Údaje, které
    o Vás vedeme za účelem poskytování zdravotních služeb (např.
    ve zdravotnické dokumentaci), vymazat nesmíme;



  • právo
    na přenositelnost údajů. Můžete žádat, abychom Vám Vaše
    osobní údaje poskytli za účelem jejich předání jinému
    správci osobních údajů, nebo abychom je sami předali jinému
    správci osobních údajů. Toto právo však máte pouze ohledně
    těch údajů, které zpracováváme automatizovaně na základě
    Vašeho souhlasu nebo smlouvy s Vámi. Údaje, které o Vás
    vedeme za účelem poskytování zdravotních služeb (např. ve
    zdravotnické dokumentaci), však smíme poskytnout jen Vám a za
    zákonných podmínek též jinému poskytovateli zdravotních
    služeb nebo orgánu veřejné moci.



  • právo
    podat stížnost u dozorového úřadu, a to v případě, že se
    domníváte, že zpracováním osobních údajů dochází k
    porušení právních předpisů o ochraně osobních údajů.
    Stížnost můžete podat u dozorového úřadu v místě svého
    obvyklého bydliště, místě výkonu zaměstnání nebo v místě,
    kde došlo k údajnému porušení. V České republice je
    dozorovým úřadem Úřad na ochranu osobních údajů, Pplk.
    Sochora 27, 170 00 Praha 7, www.uoou.cz.






  1. Právo vznést
    námitku proti zpracování



V případě, že Vaše
osobní údaje zpracováváme pro účely oprávněných zájmů
našich nebo někoho dalšího (právní základy zpracování jsou
uvedeny v bodu III), máte kdykoliv právo vznést proti
takovému zpracování námitku. Námitku můžete vznést na naší
adrese uvedené v bodu I. Pokud takovou námitku vznesete,
budeme oprávněni v takovém zpracování pokračovat jen
tehdy, pokud prokážeme závažné oprávněné důvody pro
zpracování, které převažují nad Vašimi zájmy nebo právy a
svobodami, a dále tehdy, pokud půjde o zpracování nezbytné pro
určení, výkon nebo obhajobu právních nároků.




  1. Povinné zpracování
    a povinnost poskytnout osobní údaje



Zpracování Vašich
osobních údajů pro účely poskytování zdravotních služeb je
zákonným požadavkem. Neposkytnutím Vašich osobních údajů může
znamenat, že Vám nebudeme moci poskytnout zdravotní služby, čímž
může dojít k poškození Vašeho zdraví či přímému ohrožení
života (§ 41 odst.1 písm. d) zákona č. 372/2011 Sb., o
zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování).
Povinnost poskytnout osobní údaje pacienta se týká i jeho
zákonného zástupce nebo opatrovníka (§ 41 odst. 2 zákona č.
372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich
poskytování).